Een bezoek aan de Lindstrand ballonfabriek.

In februari 2004 is een bezoek gebracht aan de Lindstrand ballonfabriek in Oswestry bij Liverpool.

Daar werd op dat moment de nieuwste ballon van het Noordelijk Ballonvaartcentrum, de PH-ESG, gebouwd.

De bouw begint bij een computer ontwerp, de visual.

De visual information sheet voor de PH-ESG
Dit ontwerp wordt vervolgens aan de klant voorgelegd en indien nodig worden wijzigingen in het ontwerp doorgevoerd. Uiteindelijk zijn alle partijen het eens over uiterlijk, productie mogelijkheden en prijs zodat de productie van start kan gaan. Rechts het oorspronkelijk ontwerp (de vijfde versie) wat na goedkeuring door de sponsor uiteindelijke resulteert in de mooie ballon op de foto rechts.

De Visual geeft naast het gewenste visuele beeld ook details over de te gebruiken kleuren en een duidelijk beeld van het 'Art work', de eigenlijke reclame boodschap.


Alle banen van de ballon zijn opgebouwd uit kleine stukken geprepareerd nylon die aan elkaar genaaid worden. Het art-work is apart gesneden en wordt achteraf op de ballon genaaid.

De computergestuurde snijtafel meet 1 * 33 meter.

De ballon bestaat dus uit heel veel, kleine stukken stof die door een computergestuurde snijtafel uitgesneden zijn. Deze snijtafel meet 1 meter breed en 33 meter lang. Om te voorkomen dat de stof tijdens de bewerking verschuift wordt er onder de stof een vacuum getrokken. Het computerprogramma is zodanig geschreven dat de stof zo optimaal mogelijk gebruikt wordt met zo min mogelijk afval.

In de hal is ruimte om ongeveer 10 ballonnen te bewerken.
Het eigenlijke atelier is een ruime hal met een speciaal geprepareerde vloer. Hierop kan de ballonstof veilig uitgespreid worden. In de hal is ruimte om ongeveer 10 ballonnen tegelijk te bewerken. Dit kunnen nieuwe producten zijn maar ook reparaties worden hier uitgevoerd.

Alle naaibewerkingen aan een nieuwe ballon worden door in principe door één persoon uitgevoerd. Dit komt de kwaliteit van het eindproduct ten goede. Nadeel hiervan is wel dat de totale doorlooptijd van één ballon uitloopt tot ongeveer twee maanden. Het naaien gebeurt op een dubbele naaimachine. Deze wordt gedurende het proces regelmatig verplaatst. Dit is eenvoudiger dan telkens met de grote hoeveelheid stof te zeulen waardoor ook het overzicht zoek kan raken.

De parachute wordt bij de ballon opgehangen.
De top van de ballon, de parachute, is een apart onderdeel en wordt aan de plafondbalken opgehangen boven de ballon waar hij bij hoort tot het moment dan de twee delen samengevoegd kunnen worden.

Als de ballon geheel in elkaar gezet is wordt het tijd om de reclame, het art-work, te plaatsen. Dit gebeurt in een tweede hal waar ruimte is om maximaal twee ballonnen uit te leggen zodanig dat er werkruimte ontstaat waarop het art-work uitgelegd kan worden. Het

Het art-work wordt opgespeld.
artwork wordt dan vastgespeld waarna het geheel weer terug kan naar de grote hal met de naaimachines.

Een ballon van dit formaat verdient een drievoudige brander.
Voor iedere ballon is een brander ontwikkeld die afgestemd is op de inhoud van de ballon. Voor de PH-ESG met een inhoud van 5950 m³ zijn drie branders op een frame gemonteerd. De ontwikkeling van de branders vindt  in eigen huis plaats

Het frame van de mand bestaat uit roestvast stalen buis met een zware houten bodem wat door een extern bedrijf voorzien wordt van gevlochten rotan of wilgentenen. Het materiaal daarvoor wordt in Nederland gekweekt. Daarna volgt de bekleding met geschuurd leer of suède. Afhankelijk van de wensen van de klant wordt het een sobere of een zeer luxe uitvoering.

Een duidelijk beeld van het eindresultaat.
Hier is het roestvast stalen frame nog duidelijk zichtbaar.

Op de laatste foto hier rechts ziet u het eindresultaat. Dit is dus een sobere uitvoering.

De gasflessen en ventilatoren worden in samenwerking met de ballonfabrikant Cameron gemaakt waardoor meer eenheid ontstaat en kostenbesparing bereikt wordt

U kunt hier Online boeken

Telefoon: 0513 417503