mini-heading

Alpenvaart Mauterndorf-Sankt Velt an der Glan 15 januari.

Het was de avond tevoren al aangekondigd: Het wordt een goede dag om een lange vaart over de Alpen te maken. De briefing rond 08:00 uur bevestigt dat nogmaals. De windrichting is Zuid-Oost en de snelheid op hoogte is naar verwachting rond de 25 knopen. Vandaag gaan Pieter Kooistra en ik de vaart maken.mini-hpim5025

 De gasflessen worden, voorzover dat nog niet gebeurd was, ook nu weer met stikstof op extra druk gezet.


We varen met de PH-AGP die normaal geschikt is voor 5 personen. Daarbij zijn 3 gasflessen normaal. Voor deze vaart sjorren we 6 flessen vast, nemen we een flesje zuurstof en een transponder mee. Een transponder is een radar reflector die een unieke identificatiecode meezendt. En uiteraard alle normale apparatuur en hulpmiddelen. De mand biedt dan nog ruimte voor twee personen.mini-hpim5034

 

Omdat een aantal teams weinig ervaring heeft met het varen in de Alpen gaat een ballon van de organisatie voorop. Via de radio zullen alle gegevens over windrichting en snelheid per hoogte doorgegeven worden. Alle teams kunnen daarmee hun plan trekken. De maximale hoogte die we mogen varen is door de autoriteiten op 12.000 voet gesteld. Na de eerste berichten over de radio gaan wij als tweede ballon omhoog. We stijgen gestaag terwijl we boven het startveld blijven.

 

Pas boven de 6000 voet krijgen we wat snelheid. Tegelijkertijd wordt het uitzicht over de besneeuwde bergtoppen adembenemend mooi.

mini-hpim5047Het zicht is onvoorstelbaar. Nog nooit heb ik 100 km zicht voor me gehad. En nu was het zelfs nog meer. Feldkirchen ligt verscholen in de mist. Het lijkt een groot meer op deze afstand. We varen er op af met een snelheid van rond de 20 knopen. mini-hpim5055
Op een lange tocht als deze neem je proviand mee. Tijdens één van mijn pogingen om koffie in te schenken, die in een tas op de bodem van de mand staat, ben ik aardig buiten adem na een paar maal door de knieën te zijn gegaan. We zitten inmiddels boven de 10.000 voet en in plaats van koffie nemen we zuurstof. De grootste hoogte die we bereiken is 11.864 voet.

 De temperatuur is aangenaam; zo'n 10 graden. Een half uurtje later zijn we de hoogste toppen over en dalen weer beneden de 10.000 voet en gaan we alsnog aan de koffie en de broodjes. Het landschap aan deze kant van de hoge toppen is duidelijk nog warmer dan het dal bij Mauterndorf. Hier is bijna geen sneeuw meer aanwezig.
mini-hpim5091

Als we 2 1/2 uur onderweg zijn besluit Pieter om een landingsplek te zoeken. De daling wordt ingezet en gaandeweg krijg je weer meer contact met de wereld beneden. Als je op 12.000 voet langs de mand naar beneden kijkt, krijg je de indruk dat je op internet met Google maps bezig bent.

 

Na een 1/2 uur staan we op een echte Alpenweide. De temperatuur is zo aangenaam dat alle extra kleding uit kan tijdens het inpakken van de ballon.mini-hpim5098

 

De volgauto heeft een afstand van 140 km moeten overbruggen om bij ons te komen en op het laatste stukje van het traject konden ze ons niet direct vinden. De ballon hebben we daarom met zijn tweeën moeten inpakken. En dat is een hele klus bij deze temperatuur. Op de terugweg hebben we met zijn allen nog lekker geluncht waarna we om een uur of vier weer op het startveld terug waren om te tanken.

U kunt hier Online boeken

Telefoon: 0513 417503