Heading

Fire & Snow in Mauterndorf 2009.

Ja, ook dit seizoen hoorde ik tot de gelukkige mensen die van 17 tot 24 januari mmini-P1000277et het Noordelijk Ballonvaartcentrum mee mochten naar de ballonfiësta Fire & Snow in Mauterndorf, Oostenrijk.

Het team bestond nu uit Pieter en Johannes Kooistra, Rupert Maud, Rik Kornet (allen piloot) en als crew duidelijk in de minderheid Philip van Vliet en Marc de Vries. De paarse PH-AGP en de gele hopper PH-PUK zijn momenteel de standaard vloot voor de wintersport aktiviteiten en het totaal is met twee auto's naar Mauterndorf gereden.

 De gemakzuchtigen onder ons zijn vrijdagmorgen vertrokken om in Piding (Zuid-Duitsland) te overnachten terwijl de zwoegers om 22:00 uur vrijdagavond vertrokken. Het stel vond elkaar om 07:00 uur terug aan de ontbijttafel in Piding. Omdat de weersverwachting voor de komende week niet erg optimistisch was en we pas na 12:00 uur in het appartement terecht konden werd besloten om ook deze dag, nog voor de officiële opening van de fiësta, te gaan varen. Vanuit Piding is het maar een paar uurtjes rijden en rond 10:00 uur arriveerden we op het startveld. En niet eens als eerste.

mini-HPIM6499De weersomstandigheden bleken de rest van de week niet ideaal voor ballonvaren. We hebben 4 vaarbare dagen gehad waarvan 1 dag achteraf gezien benut had kunnen worden voor een Alpenvaart richting Wenen maar die mogelijkheid is alleen door twee ballon van Stratos ingevuld. Het regende in het dal ook nog 1 dag en er stond af en toe ook een flinke wind vlak over de bergtoppen.

Dat bood wel ruimschoots mogelijkheden om de echte wintersport te beoefenen. Alleen Johannes doet daar niet aan mee maar de rest van ons team heeft de kennis en handigheid in skiën, snowboarding en aprés ski flink opgehaald.

mini-DSC 0347

Dat ballonvaren in de bergen een aparte tak van sport is en vol zit met onverwachte, veranderende weersomstandigheden is deze week ook weer duidelijk geworden. Zo werd een team gedwongen om een volledig correcte landing uit te voeren op een plek die onmogelijk normaal te bereiken was. De passagiers zijn met een politie helikopter terug gebracht en de ballon werd de volgende dag met een andere helikopter van de berg geplukt.

Twee ballonnen zijn op de skipiste van Fanningberg geland en met een sneeuwscooter naar het dal gebracht. De crew mag dan naar beneden lopen of op het achterwerk naar beneden glijden. Maar ook dat is een vorm van wintersport.

Kortom, het was weer een fantastische week met ballonsport en wintersport.

U kunt hier Online boeken

Telefoon: 0513 417503