Wedstrijdvaren

lgnk2009NK Ballonvaren 2009 in het Drentse Wezuperbrug van 20 tot en met 23 mei 2009.

Donderdag

Op woensdagavond na het werk zijn wij van huis vertrokken naar Wezuperbrug. mini-dsc02116cDe twee files op de Afsluitdijk en een wegopbreking bij Joure zorgden voor een vertraging van 1 1/2 uur waardoor we de mainbriefing hebben gemist. Uiteraard was Johannes wel aanwezig.

Het team Kooistra bestaat dit jaar uit Johannes, Tommie Witteveen als chauffeur, Monique Dirks als navigator en Marc de Vries als manusje van alles. Op de foto, op speciaal verzoek van Tommie, samen met Don Cameron.

Omini-dsc02002m 04:30 uur gaat de wekker af voor de eerste ochtendvaart. Het eerste wat opvalt als je buiten komt is het onvoorstelbare concert van de ontwakende natuur. Verder is het nog heerlijk rustig zonder alle menselijke geluiden. Op de briefing worden de eerste vier taken van dit weekend uitgereikt. Het betreft een Fly In, een Judge Declared Goal, een Hesitation Walth en afsluitend een Angle.
Zoals bij iedere start van een wedstrijd had ik ook nu weer moeite met het werken met coordinaten. De doelen worden opgegeven in 2 groepjes van 4 cijfers. In de GPS en in het OZI programma moeten echter volledige coordinaten gebruikt worden om een punt goed op de kaart te projecteren. En in Drenthe gebruik je daarvoor andere toevoegingen dan in b.v. Noord Holland. 3d pie oziDe eerste codes heb ik dan ook meerdere keren moeten invoeren voordat ze goed op de kaart stonden. Maar dan weet je het ook weer voor de rest van de week.

Onze voorbereiding op het gebruik van computers tijdens de vaart is ook dit jaar weer tekort geschoten. Een extra accu in de mand was geregeld maar niet getest. Het bleek dan ook dat de voedingsadapter niet correct werkte waardoor we ook dit kampioenschap moesten werken met uitsluitend de interne batterij van de laptop. En die houdt het niet vol gedurende een langere ochtendvaart. En als dan blijkt dat de laptop tegen de verwachting in gedurende de afgelopen nacht niet is opgeladen dan heb je de eerste vaart geen hulpmiddel bij je. Gelukkig is Johannes zeer goed in het varen met een kaart, GPS en hoogtemeter. Een deel van de taken was gebaseerd op het gebruik van een logger in plaats van een marker. Dat heeft ook voor problemen gezorgd 3d piewant een deel van de loggers had technische problemen waardoor de uitslagen pas na de nodige protesten tot een correct resultaat leidde. Johannes scoorde deze eerste vaart in de middenmoot. Wel waren we even over negen uur als eerste terug in het kamp.

Op de avond van de eerste dag bleef er vrij lang te veel wind staan om te kunnen varen. De tasksheet bevatte twee taken waarvan er, afhankelijk van de weersomstandigheden, één gekozen zou worden. Bij de tweede briefing op het veld werd gekozen voor een 3D Pie task.

Bij deze taak dient de piloot een koers uit te zetten die op een maximale hoogte door C gaat, daarna door gebied B gaat met een minimale en een maximale hoogte om vervolgens door het gebied A te varen en aan de andere kant van de taart weer te dalen naar B en vervolgens naar C. De afgelegde afstand in de drie taartdelen worden bepaald door het aantal geldige punten uit de track van de logger te sommeren waarbij een afstand in B dubbel telt en in A drievoudig telt. Maximaal is dan een afstand te behalen van 12000 meter als in een rechte lijn domini-dsc02013or het centrum van de taart gevaren wordt. De track van Johannes leverde een score op van 8195 meter, relatief laag, en veroorzaakt doordat op de overgang van de zones tijdelijk op de verkeerde hoogte is gevaren waardoor die afstand niet meetelde in de score. De hoogste score is behaald door Henk Bmini-dsc02011roeders met 11270 meter en buiten mededinging door de 'meester' Mathijs de Bruin die wilde conroleren of de taak haalbaar was of toch stiekem wilde laten zien hoe het moet. Hij scoorde 11700 meter.

Het startveld was deze avond het afgezette gedeelte van het Kuierpadtien. De vakantiegangers waren uiteraard op de hoogte van het kampioenschap en daarmee waren wij voorzien van een flink publiek. Dat ze vrij lang moesten wachten op de start namen ze voor lief en een paar medewerkers van het park deden daarnaast hun best om het publiek bezig te houden. Ook de observers lieten zien dat hun taak niet zo zwaar is als het af en toe lijkt.

U kunt hier Online boeken

Telefoon: 0513 417503