Wedstrijdvaren

lgnk2009NK Ballonvaren 2009 in het Drentse Wezuperbrug van 20 tot en met 23 mei 2009.

Vrijdag, de tweede dag.

Het gastanken.

Het gastanken is op verzoek van de leverancier zeer strikt geregeld. De installatie werkt het beste als er zoveel mogelijk flessen tegelijkertijd mini-dsc01990aangesloten staan. Om die reden werd de periode waarbinnen getankt kon worden vastgelegd op 17:45 tot 18:15 uur. Binnen die tijd diende ieder team acte de présence te geven en de flessen aan te sluiten. Voor de leverancier is dat ook prettiger want hij hoeft niet zolang aanwezig te zijn als bij vorige toernooien waar gedurende een periode van twee uur getankt kon worden.
Na de avondvaart gold ook zo'n korte periode waarbinnen getankt kon worden. Omdat iedere ballon ongeveer gelijk van grootte is wordt het gebruik ook gelijk gesteld. Het totale gasgebruik werd dan ook hoofdelijk omgeslagen.

Het systeem werkte comfortabel ook doordat de tijden gunstig gekozen waren. Vlak voor de avondbriefing en vlak na de avondvaart.

Voor deze vaart zijn vier taken uitgezet, een Fly In, een Land Run, een Judge Declared Goal (JDG) en een Fly On. Mathijs was zo vriendelijmini-s8001502-1k om de Land Run een extra uitleg te geven wat de bedoeling en correcte werkwijze is om op deze taak goed te kunnen scoren. Normaliter wordt gesteld: Lees de regels in het rulebook. En daar mag je het dan mee doen. Nu werd de taak op het bord geschetst en daarmee een stuk duidelijker. Deze actie van Mathijs toont wel de gemoedelijke sfeer waarin het kampioenschap wordt gehouden.
Het startveld was een lokatie naar keuze. Zoals altijd betekent dat een rit in de omgeving en meerdere malen stoppen, proefballon oplaten en de richting peilen, voordat de meest bruikbare plek is gevonden. Ondertussen zit ik op de achterbank de computer voor te bereiden wat niet altijd even soepel verloopt. Probeer maar eens een toetsenbord te bedienen als je in een rijdende auto zit over een hobbelig bospad.
Deze keer was dat op een weiland naast een boerderij. De boer was aan het melken en gaf aan twee teams toestemming. Terwijl wij de zaak opzetten komen meerdere teams aanzetten. Zij waren evenals wij er van overtuigd dat dit een goede startpositie is. Zij vroegen ech
mini-s8001506ter toestemming bij de echtgenote van de boer.

En dat wist hij weer niet. En dus kregen wij de aardige man op onze nek hoe het nu mogelijk was dat iedereen zomaar zijn weiland in reed. Met een flesje Berenburg een een goed gevoel is hij weer verder gegaan met het melken van zijn koeien. De Fly In was voor ieder een goed te halen omdat je vrij was in het kiezen van het startveld. De Land Run daarentegen was een ander verhaal evenals de JDG. In onderstaande afbeelding is duidelijk te zien dat de ballon hoog door de cirkel gaat en nagenoeg in een rechte lijn. De score van Johannes was hier dan ook 0,4 graden en goed voor de achtste plaats.

Verder is te zien dat het punt T8 voor niemand bereikbaar is. Voor deze taak was een marker in gebruik waarop de coördinaten van het laatste doel genoteerd worden voordat de marker uitgegooid wordt. Johannes wist de marker in een sloot te werpen waar wij hem na de vaart uitgevist hebben. De kleinste score voor deze taak was dan ook 4548 meter.
Bij T9 ging dat allemaal een stuk beter. dag 2 oziDaar was de kleinste score 10,4 meter.

Ook nu waren we weer zeer vroeg in de briefingtent terug, namelijk om 09:10 uur, voor een ontbijt. Daarmee heb je dan ruim tijd over voor ontspanning en een paar uur slaap voordat de middag en avond activiteit lostbarst.


Na ongeveer een uur op het startveld bezig geweest te zijn met voorbereiding van de computers en de ballon werd de vaart dmv een zwarte vlag geannuleerd omdat de wind niet volgens de verwachting afnam.


U kunt hier Online boeken

Telefoon: 0513 417503